Engholm og Dahl gjør comeback!

Selveste Sven Engholm og Roger Dahl skal delta i Finnmarksløpet 2020. Vel, det skal innrømmes at vi har latt oss rive med på en aldri så liten «Clickbait» her. Sven og Roger skal være med, men ikke i de ordinære klassene.


MANGE ÅR SIDEN: Sven Engholm med sitt hundespann i fra tiden da Finnmarksløpet ble lansert. Foto: Privat fra Engholm

I anledning i at vi i 2020 avvikler det 40ende løpet i rekken, skal vi arrangere et eget løp for legender. Kjente fjes vil dukke opp på startstreken lørdag 7. mars og de skal kjøre strekningen Alta – Mollisjok tur/retur. Vi ønsker å hylle heltene og vi ønsker at publikum skal få se noen av de som var med å starte Finnmarksløpet. Sven Engholm, som ofte benevnes som «Kongen av Finnmarksløpet», var mannen med ideen om å starte et langdistanseløp på Finnmarksvidda. Med seg fikk han et team som var løsningsorientert og fremadrettet. Blant dem var Arne Oddvar Nilsen og Geir Landmark. Førstnevnte har både vært en dyktig hundekjører og en viktig organisator for løpet. Det er gledelig å kunne meddele at Arne Oddvar også finner fram løpsparkassen og er klar for et uformelt hyggeløp til Mollesjok og tilbake. Geir Landmark var mannen med dommerlue, penn, skjema og orden i sysakene. Landmark gjør også comeback og blir med som rennleder og good-old-times-speaker ved starten.

HADDE KONTROLLEN: Geir Landmark var en viktig medhjelper for å få arrangert Finnmarksløpet i de tidlige årene. Foto: Trond Anton Andersen.

Legendeløpet blir gjennomført som et turløp uten tidtaking. Deltakerne starter fra sentrum av Alta en time for junior og 600 klassene slippes av gårde lørdag 7. mars. De vi kjøre klassisk trase via Sorrisniva, Bollo, Jotka og til fjellstua i Mollisjok der det blir sjekkpunkt, svært god middag og overnatting for alle deltakere og rennledelse. Søndag kjører de tilbake til Alta og vil komme i mål i samme tidsrom som deltakere i juniorklassen. Vi synes en målgangsmiks av fordums helter og framtidens kjørere er en fin gest. De endelig startfeltet er ikke spikret 100 %, men her er listen så langt.

Stein Håvard Fjestad. En ekte legende. Første nordmann som fullførte Iditarod og en kjører som har deltatt i Finnmarksløpet gjennom fire tiår. Løkbonden fra Stange har to seire å se tilbake på.

Bente Levorsen var aller første kvinne som fullførte Finnmarksløpet i Nome-stil, altså med slede. Dette skjedde i 1987.

Kari Jæger deltok også i 1987 og kom i mål drøye sju timer etter Bente, som da het Utsi til etternavn. Kari har også vært en drivkraft for Finnmarksløpet. Hun var første daglige leder og jobber enda i rennledelsen.

FØRSTE SJEF: Kari Jæger fullførte Finnmarksløpet på slede allerede i 1987, hun ble også den aller første daglige lederen for løpet etter at AS ble etablert i 2001.

Arne Oddvar Nilsen har tre seire i løpets historie og se tilbake på. Nilsen skal ha sin del av æren for å ha ledet Finnmarksløpet fra «noe lite og sært til spektakulært». Tidlig hjemmeside og et fornuftig resultatservice-system er noe av det Arne har fått til. Nilsen har selv ikke hunder lengre, men navnebror Arne Karlstrøm har lovet å trene et kvikt 8-spann til eldre og fortsatt lovende Nilsen.

Roger Dahl blir kalt «Mister Finnmarksløpet». Dahl er mannen med flest fullførte løp, hele 25 ganger har han passert målstreken. I tillegg til å ha fullføringsrekord har Roger jobbet utrettelig med Finnmarksløpet siden 1983Roger har rett og slett vært en hærfører for hundesporten i nord. Utrettelig tilstede og med evnen til aldri å bli lei av å utvikle løpet og sporten. Roger er også pr. dato den eldste som har passert målstreken først i et Finnmarksløp. Dette skjedde da han vant FL-1000 i 2011. En litt morsom tilleggsopplysning her er at Harald Tunheim er en svært god nummer to. Harald var en dag yngre enn det Roger var i 2011 da han vant FL-500 i 2018. Harald er enda mildt sagt aktiv. Det blir spennende å se om han klarer å slå sistnevnte rekord og rekorden over antall fullførte løp.

Sven Engholm gav seg på topp. I 1994 fullførte han Finnmarksløpet for siste gang, med seier i åpen klasse. Dette var seier nummer 11 i rekken. Sven startet samtlige løp fra det første i 1981 til 1994. I 1987 og 1992 valgte han å bryte, i 1989 ble Engholm «bare» nummer 2. Resten er seire. Sven driver i dag Engholms Husky Lodge utenfor Karasjok og står fortsatt på meiene. Det skal bli litt vrient å ikke felle en tåre når vi ser kongen av vårt løp med hundespann inn over målstreken søndag 8. mars 2020. Det er enda noen fordums helter som er i tenkeboksen. Listen kan altså bli lengre. Legendeløpet skal bli behørig dokumentert for de som ikke får være til stede. Vi skal også sørge for å få logget gode historier direkte fra noen av sledene. Til de som er i området er oppfordringen å ta turen ut i start/målområdet og løype for å hylle fortidens helter som enda en gang skal ri inn i solnedgangen over Iešjávri.

BACK ON TRACK: I 2020 får vi se Sven Engholm og Roger Dahl tilbake på sleden igjen. Foto: Trond Anton Andersen.