Lørdag kveld var det tradisjonen tro avslutningsbankett for FL-1200 på Scandic Hotell Alta. En rekke priser ble delt ut på banketten – og vi gir deg lista.
Kveldens kulturelle innslag ble besørget av Tundra Electro, et band som kombinerer joik med elektronika og indisk klassisk musikk. De tre medaljevinnerne ble intervjuet på scenen, som seg hør og bør. Da Kristian Walseth rett etterpå var på scenen igjen for å motta Saltdalshytta fra Saltdalshytta Trond A. Nikolaisen, ble han spurt om hvor den skal settes opp.
– Den skal vi sette opp på en plass der det står ei gammel hytte fra før. Vi hadde egentlig planer om å renovere den gamle hytta, men nå kan vi i stedet sette opp Saltdalshytta. Walseth sa videre at den gode plasseringa var en lagseier for hele familien. – Alle har bidratt til at dette kunne skje, og på denne [nye] hytta skal vi ha mange gode stunder og skape fine minner med hele storfamilien, sa han.
Årets handlerpris deles ut av studenter fra UiT Norges arktiske universitet. Prisen består av en luhkka, en kniv og et særegent samisk lærbelte, som alle er ment å symbolisere hvordan handleren passer på kjøreren sin gjennom løpet. Prisen gikk til Helge Hoftun, som var handler for Ben Voigt.
Årets sjekkpunkt for FL-500 ble Kautokeino. For FL-1200 gikk prisen til Neiden – for andre år på rad.
Prisen for årets frivillige gikk til Yngve Iversen, som leder sekretariatet i Alta.
Og kanskje ikke overraskende gikk prisen for årets mest uheldige kjører til Dallas Seavey.
Kristian Walseth var ikke ferdig med å komme på podiet. Da prisen for beste sportsånd – Best Sportmanship Award – skulle deles ut, ble Walseth igjen hentet opp på scenen. Prisutdeler Arne Karlstrøm fortalte at da Petter Karlsson trengte mer fôr til hundene på Levajok, hadde Walseth akkurat det han trengte. De lå side ved side på sjekkpunktet og hadde andre- (Karlsson) og tredjeplass (Walseth) da de kom inn. I utgangspunktet var de harde konkurrenter. Men for Walseth var det en selvfølge å hjelpe Karlsson da han trengte det.
– Det er sånn det er, sa Walseth på scenen. – Vi konkurrerer om plasseringer og kjemper på sporet, men oppi det hele er vi alle venner og hjelper hverandre når det trengs.
Pressesjefene Trond Anton Andersen og Morten Broks delte dessuten ut en splitter ny og spontant opprettet pris for «Beste livereporter» sammenlagt for 2018-19. Prisen gikk naturligvis til Nina Skramstad, som hadde fått beskjed om å streame denne utdelingen og ble overrasket av utfallet.
Den kanskje mest ettertraktede prisen, nemlig Veterinærenes pris (tidligere kjent som ‘prisen for beste hundestell’) ble presentert av sjefsveterinær Arild M. Jøssund helt på slutten av banketten. Jøssund og et par kolleger måtte nemlig ut midt under banketten igjen for å ta imot Roy-Åge Jensen Ugseth og Nora Själin, som kom inn til mål som de to siste kjørerne mens banketten pågikk noen hundre meter lenger bort!
Jøssund fortalte at deadline for nominering til prisen hadde vært klokka 12 lørdag formiddag. Til da var det ni spann som hadde kommet i mål, og alle var nominert til prisen! – Dyrevelferden har gått veldig opp de siste årene, og alle de nominerte har vist svært god dyrevelferd, sa Jøssund.
Prisen gikk til slutt til Kennel Berserk, som i årets løp hadde kjørerne Thomas Wærner (vinner) og Sivert Kjøsnes (# 8) på sporet. De var simpelthen i en klasse for seg, mente veterinærene, og vinnerne ble møtt med rungende og stående applaus.
Nå er årets Finnmarksløp over.
Men forberedelsene til neste års løp er allerede så smått i gang. I 2020 vil Finnmarksløpet finne sted for 40. gang, og jubileumsutgaven ligger an til å bli noe helt spesielt. Vi gleder oss allerede.