Finnmarksløpet 2025

Her kan du oppdatere deg på endringer for Finnmarksløpet 2025.

Som alltid, i alle fall så lenge vi som jobber her kan huske, starter påmeldingen den 15. september. Også i år åpner lenkene presis kl. 18.00. Det viktigste har vi fortalt for lenge siden, det er at løpet starter i uke 11, ikke uke 10 slik vi vanligvis gjør. Slik blir startene.

Fredag 14. mars
12:00 – Start Finnmarksløpet 1200, NM i langdistanse hundekjøring åpen klasse 2025

Lørdag 15. mars
13:00 – Start Finnmarksløpet junior, NM i langdistanse junior 2025
13:15 – Start Finnmarksløpet 600, NM langdistanse 8-spann 2025

Depotregler endres
Fra 2025 endres reglene for utkjøring av depot for alle klasser. I løpet av kort tid vil vi komme med en detaljert forklaring og oppdatert regelverk.

Alt som før for de yngste
Juniorklassen vår har eksistert siden 2014, i 2025 kjøres løpet for 11. gang. Det gjøres ingen større grep for denne klassen. Distansen er 200 km. Maksimalt antall hunder er seks, og alderen for de som kan delta er fra det året man fyller 15 og maksimalt opp til og med året man fyller 18.

600 fungerte meget bra – noen tidsfrister fra 2025
Jevnt over var tilbakemeldingene for Finnmarksløpet 600 meget gode for 2024-utgaven. Hviletidsreglene ble endret og vi fikk en ny løype i første del av løpet. Løypeendringen kom som følge av Nordic Respons-øvelsen, men viste seg å fungere så bra at Sportslig Utvalg beholder samme rute for 2025.

Finnmarksløpet er som mange vet, et profesjonelt hundeløp, og er helt avhengig av stor innsats fra frivillige funksjonærer. Løpet arrangeres innenfor noen tidsrammer som vi må bli bedre på å overholde. Derfor vil det fra 2025 innføres en del eksakte grenser for når deltakere senest kan forlate enkelte av sjekkpunktene i 600-klassen. For de aller fleste deltakere spiller det ingen rolle. Det er tid nok. Likevel hender det at noen kjørere blir liggende veldig lenge på et sjekkpunkt, og nå ser vi oss nødt til å sette konkrete rammer for å få kabalen til å gå opp med tanke på personell.

1240 blir til 1100
Årets største endringer kommer i vår lengste klasse, hvor distansen reduseres fra 1240 km i år til ca. 1100 km i 2025.

Vi forbereder oss på at utfordringer med været som vi opplevde i år kan skje igjen, og ønsker selvfølgelig at flest mulig av våre deltakere skal rekke komme i mål til både premieutdeling og bankett. 1100 km er fortsatt verdens nest lengste, og Europas lengste hundeløp.

Screenshot

Startstrekka blir fra 2025 Alta, via Joatka til første sjekkpunkt i Jergul.

Etter dette går løpet omtrent som før ned til Tana. Hotellet ved Tana bru er ikke i drift, dette gav oss store utfordringer i 2024. Nå har det kommet et alternativ vi vil prøve. Det er campingen i Skiippagurra, noen km syd for Tana bru.

Det blir samme rute som før til Neiden 1, derfra den «korte» etappen mot Kirkenes, men nå blir det sjekkpunkt ved Sandnes. Sandnes ligger ca. 10 km fra bysentrum og blir ved fotballbane og klubbhuset til Sandnes IL.

Neste etappe blir nesten som vi har kjørt i mange år, sydover opp Pasvikdalen. Vi skal ikke helt frem til Vaggatem og sjekkpunktet der. Etappen går hele veien til Neiden 2. Dette blir løpets lengste etappe på over 130 km.

Neiden 2 til Varangerbotn vil gå den klassiske veien, men det er enda ikke avgjort om sjekkpunktet blir i Varangerbotn eller hos Tana Camping i Skiippagurra. Herfra som før helt til Karasjok, men da dukker en ny endring opp.

Vi skal opp elva, forbi Jergul, Suossjavri, Nedre Mollisjok og så inn på velkjent trase ved Øvre Mollisjok, sjekkpunkt på Joatka og til mål i Alta den vanlige ruta.

Hviletidsreglene endres også i denne klassen. Tidligere har den siste av de to obligatoriske hvilene vært på 10 timer som deltakere selv kunne fordele mellom Levajok 2 og Karasjok. Fra 2025 blir den siste obligatoriske hvilen kun fem timer i Karasjok.Regelverket vil bli oppdatert i løpet av kort tid. Det samme gjelder løypebeskrivele og etappelengder.


Siste nyheter